Marc Ferri

Molt sovint sabem el que succeeix arreu del món, però a vegades desconeixem el que passa al nostre entorn més immediat. Des de fa 15 anys en Marc Ferri és el director de la Ràdio Palafolls. Tot i que els informatius són una de les parts més important d’aquesta ràdio local, la redacció la formen només dues persones. Per això l’anomenat “periodisme ciutadà” és molt important en el seu dia a dia.

Tenint en compte la quantitat d’informació que pot arribar a la redacció, com escolliu les notícies? Només feu notícies d’àmbit local o també parleu de temes globals?

Nosaltres en ser una ràdio d’àmbit local només parlem d’aspectes del municipi i de la seva àrea d’influència. Quan fem l’escaleta de l’informatiu, jerarquitzem veient d’on són i de la seva importància. A l’hora de fer l’edició busquem que el fet noticiable sigui local o de municipis del voltant com pot ser Malgrat, Tordera o Pineda; llocs on els nostres ciutadans poden anar a treballar o viure. A vegades també parlem d’aspectes més generals. Per exemple, amb la sentència del judici del procés, farem preguntes als representants polítics del nostre poble per saber què opinen sobre aquest tema.

Quina influència tenen les xarxes socials en la vostra feina?

Per nosaltres les xarxes socials són molt importants. De fet, utilitzem un grup de Facebook en què la gent del poble comunica problemes o fets que passen en aquell moment. A nosaltress en va molt bé per saber que aquella informació existeix i anar a comprovar si és veritat.

Quina importància doneu a l’anomenat periodisme ciutadà?

Als mitjans locals com el nostre li donem molta importància. Els mitjans locals busquem sempre més temes de societat. Per tant, totes les opinions o problemes que pugui dir la gent ens ajuden a crear millor la informació que volem donar i d’aquesta manera estem molt atens del que es mou al nostre entorn.

Quins mecanismes utilitzeu per saber si una notícia que us arriba és realment certa?

En l’àmbit local és molt difícil que algú ens “la coli” perquè tenim les fonts molt properes per poder consultar i quasi sempre acabes escrivint un Whatsapp per tal de confirmar una informació. A més, no som com els grans mitjans que volem donar la notícia els primers; així que preferim esperar, mirar i observar a veure què succeeix.

Creus que és difícil ser neutral a l’hora de donar una informació? Penses que el sensacionalisme està per davant de la qualitat informativa actualment?

Des del moment en el qual decideixes si una notícia entra o no a l’informatiu, ja no estàs sent neural. Per això crec que és molt difícil no donar una mica el teu punt de vista. L’important és que la gent pugui llegir o escoltar diferents informacions i després que ells mateixos treguin les seves conclusions.