Ikaki Torregosa

Així de clar ho remarca Iñaki Torregossa, redactor de La Vanguardia especialitzat en política. Ens parla de la importància de les noves tecnologies en el periodisme.

Canvia molt el treball pràctic que realitzes a la feina respecte el que vas estudiar a la universitat?

El periodisme s’aprèn treballant. S’aprèn més en un any en una redacció que deu anys estudiant la universitat.

Creus que el periodisme ha canviat conforme es va adaptant als canvis tecnològics?

Ja no hi haurà un món sense internet, o t’hi adaptes o et quedes enrere. Avui dia tot va pel mòbil i no pots fugir de la tecnologia. La informació està a la tecnologia. El periodisme s’ha d’adaptar i arribar allà on estigui el lector, si el lector està al mòbil doncs hem de fer notícies digitals.

Creus que la premsa escrita té data de caducitat?

Jo crec que no, mentre es vagi adaptant. Sí una reducció però no una desaparició.

Estem desinformats de tanta informació que tenim?

Si tu dónes molta informació al final acabes desinformant perquè la gent no sap què és important i què no, cal que el lector tingui la responsabilitat de saber contrastar la informació exacta.

Xarxes Socials com a font d’informació?

La font original no ha de ser la xarxa, sempre ha de ser la persona. Per molt que a la xarxa algú digui una cosa, la font d’informació no ha de ser això. La xarxa és un mitjà entre la persona i tu.

Les Fake News sempre han existit?

Amb el terme digital han canviat, però sempre han existit. Avui dia en el món digital és molt fàcil crear una web que sembli un mitjà i poder donar una informació falsa.

Què ha canviat en els deu anys que portes com a redactor?

Ara treballo molt més amb el mòbil perquè des del 2015 ho rebo tot via Whatsapp. Abans els comunicats dels partits m’arribaven al mail però ara tot m’ho envien mòbil. Aquest seria el meu mitjà de treball, fa deu anys era únicament l’ordinador.

Com us actualitzeu com a mitjà davant aquests canvis?

Hem fet formacions amb temes de Google, de xarxes, com fer de reporter amb el mòbil en cas d’emergència, formació de continguts, periodisme digital, noves formes d’escriptura, etc.

La globalització ens permet estar virtualment a tot arreu, tot i així és necessari una persona al punt d’informació de la notícia?

És primordial. Jo podria fer seguiment des de casa però el dia que passi algo si no estàs allà no tindràs una informació completa.